OBJECTIU

Vendre a Amazon ha esdevingut avui dia una opció a valorar. Un canal de venda online amb un gran potencial per molts sectors i un mercat que abasta quasi bé tot el globus terraqüi.

“L’ombra d’Amazon és allargada i ja cobreix pràcticament tots els sectors de consum…”, deia al respecte un article en un diari.

Fins i tot la Generalitat, per donar a conèixer les darreres tendències en comerç digital, organitza una sessió amb el responsable d’Amazon Logística i un client (pitgeu aquí per veure sessions).

 

CONSIDERACIONS

Amazon s’ha imposat a d’altres marketplaces, entre d’altres, per la seva orientació al client final. Posa al client al centre del seu negoci, oferint-li un bon servei.

Per exemple, facilitant les devolucions des de la seva app mòbil…

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un bon servei també a venedors en quant a serveis logístics d’entrega, etiquetatge de productes, gestió de devolucions i emmagatzematge, o servei d’atenció al client final en el propi idioma local. Tot plegat, permet al venedor centrar-se més en el seu ‘core’.

Millorable, cal esmentar-ho, és el suport a venedors quan necessites assistència per resoldre un problema complex. Sovint, a més a més, reps assistència de personal ubicat en d’altres països amb dificultats d’expressió en castellà.

I, tots aquests serveis, a quin preu? doncs, percentatges de comissió al venedor del 5 al 45% del preu de venda, depenent del producte, més les comissions logístiques, que redueixen considerablement els marges de benefici.

Un altre “preu” és el risc de que, si el teu producte funciona prou bé, passin a copiar-te el producte d’altres amb més estructura d’empresa.

La venda de productes a Amazon, però, té la seva complexitat. Si no volem pagar-ho amb productes fallits, ens caldrà analitzar amb previsió els aspectes més importants…

 

PLATAFORMES D’AMAZON

Depenent del producte i la nostra estratègia de negoci optarem per comercialitzar o no en les diferents plataformes d’Amazon a nivell mundial. Son les següents:

Nordamèrica

  • Amazon.com (Estats Units)
  • Amazon.ca (Canadà)
  • Amazon.com.mx (Mèxic)
Europa

Asia

  • Amazon.jp (Japó)
  • Amazon.cn (Xina)
  • Amazon.in (Índia)

Nota: Actualment, Amazon.in (Índia) i Amazon.cn (Xina) no admeten venedors residents fora d’aquests paisos.

A Europa, les 5 plataformes permeten vendre a 26 països europeus i, des fa un temps, ja és factible la gestió conjunta des d’un únic accés (tot i que múltiples funcions cal gestionar-les per separat).

A la resta del món, cada plataforma o web es gestiona independentment l’una de l’altra, encara que la forma de funcionar pugui ser similar en molts aspectes.

 

MODALITATS D’ALTA A AMAZON

Decidir si volem ser ‘Venedor Pro’ o ‘Individual’ dependrà en primer lloc de les vendes. En ‘Individual’ no es paga cap tarifa fixa, però cal afegir 1€ extra a les comissions per producte venut. A partir de 40 productes al mes convindrà passar a ‘Venedor Pro’ pagant una tarifa fixa mensual de 39€ (eg. si vens 100 productes: en ‘Individual’ aquesta comissió suposa 100€ mentre en ‘Pro’ 39€).

En ‘Venedor Pro’ disposes de funcionalitats extres, tal com podem observar comparant les imatges de sota: l’alta de productes massiva mitjançant fitxers, el gestor de preus amb eines de suport o la capacitat de crear campanyes de publicitat i promocions.

 

LOGÍSTICA D’AMAZON (FBA: Fulfillment By Amazon)

Contractar la ‘Logística d’Amazon’ significa externalitzar a Amazon la logística,  el servei d’atenció al client i la gestió de devolucions, inclús l’etiquetatge dels propis productes (si així es vol, esclar).

L’inventari pot estar centralitzat en un únic magatzem o en múltiples centres logístics europeus, per un servei més ràpid al client final. Amazon Europa ven des de les 5 plataformes però també pot servir al client final des d’altres magatzems, com els ubicats a Polònia o República Txeca.

Tanmateix, el venedor pot contractar també els serveis de Logística Multicanal per externalitzar a Amazon l’entrega de productes venuts en d’altres marketplaces com, per exemple, eBay.

Tots aquests avantatges poden simplificar molt la gestió al venedor, alliberant-lo dels aspectes més farragosos del negoci.

MultiPlataforma i Logistica Multicanal Amazon
Amazon – MultiPlataforma i Logistica Multicanal

 

TARIFES D’AMAZON

Però, abans de seguir… quines tarifes ens cobra Amazon? Doncs, dependrà de la modalitat en què estem subscrits, els serveis logístics que contractem i el tipus de producte. Cal estudiar-los en calma amb la informació que proporciona al respecte.

Tarifes de logística Amazon Europa
Amazon – Tarifes de logística per producte en cada plataforma europea

Amazon posa a disposició del venedor una Calculadora d’ingressos i despeses de Logística d’Amazon (FBA) per comparar en temps real les seves tarifes de gestió logística amb les del venedor si ho gestiona per compte pròpia.

Existeixen també d’altres eines independents per a realitzar aquests càlculs d’Amazon, així com també per d’altres marketplaces com eBay o Etsy, per exemple.

Calculadora Tarifes Logística d'Amazon
Amazon – Calculadora d’ingressos i despeses de Logística (FBA)

 

CODIS DE PRODUCTE

Caldrà avaluar la conveniència o no de codificar els productes amb codis de barres per facilitar la gestió dels productes amb Amazon. Incorporats a les etiquetes de producte permeten una lectura automatitzada.

Els codis estàndards EAN (usats a Europa, Austràlia, Àsia i Sud Amèrica) o UPC (usats a EEUU i Canada) mai poden ser re-utilitzats ni reciclats. Podem disposar de codis EAN13 o UPC a un cost baix.

 

ALTA DE PRODUCTES

L’alta de productes (listings) es realitza en cadascuna de les plataformes d’Amazon i ens caldrà fer una traducció dels texts dels productes (títol, descripció, paraules clau, etc.).

 

CATEGORIA DE PRODUCTE

És important la categoria (o categories) de producte on classifiquem els nostres productes, ja que té un efecte determinant en cóm ens trobaran els nostres clients en el cercador d’Amazon.

Per vendre en certes categories Amazon estableix uns requisits previs que caldrà avaluar abans d’iniciar el projecte.

 

GESTIÓ DE COMANDES e INFORMES

Amazon posa a disposició del venedor eines de control del negoci i d’administració del dia a dia.

Gestió de comandes Amazon
Amazon – Gestió de comandes (Alemanya, França i Espanya) en el sector moda
Grpàfic de vendes realitzades a Amazon
Amazon – Panell de vendes
Informes de gestió
Amazon – Informes de Gestió, Inventari, Vendes, Pagaments, etc.

 

PUBLICITAT i PROMOCIONS

Pagar per sortir en les primeres posicions en les cerques d’Amazon pot ser una bona inversió pel llançament del nostre producte o per augmentar el volum de vendes.

També pot convenir realitzar algun tipus de promoció de les que Amazon ens ofereix: descomptes, enviament gratis, 2 x 1 o d’altres.

 

 

This slideshow could not be started. Try refreshing the page or viewing it in another browser.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s