OBJECTIU

Editar i maquetar un llibre en format electrònic (ebook) així com en paper, per a la venda en la pròpia plataforma d’autor, marketplaces com Amazon o Apple iBooks, o plataformes agregadores.

 

CONSIDERACIONS

Factors com els formats, la seguretat, els canals de venda amb les seves comissions, la plataforma d’autor, el màrqueting o el SEO (Posicionament a Google), són claus per publicar un llibre amb éxit.

Podem dividir el projecte en tres FASES diferenciades:

  1. EDICIÓ: Edició i maquetació llibre en els formats adients
  2. VENDA: Establir canals de venda segons l’audiència
  3. PROMOCIÓ: SEO i Marketing online (i offline)

 

Aspectes destacats a considerar…

FORMATS DEL LLIBRE

És possible que el llibre hagi estat escrit en un processador de texts com Word (doc) de Microsoft o OpenOffice (odt), per exemple. No és un impediment però es tracta de formats no aptes per a la venda. Ens centrarem, doncs, en la seva conversió a estàndards del sector com ePub, MOVI, PDF, MOBI o d’altres.

mostra-llibre-amazon
Mostra de ebook en format estàndard ePub

 

MAQUETACIÓ

Mitjançant un software de maquetació procedirem a maquetar el llibre. Els costos vindran determinats pel tipus de llibre: si inclou gràfics o taules, moltes o poques imatges, o exclusivament es tracta de text, el disseny de la coberta, la indexació o el nombre de pàgines.

 

LEGALITAT

Caldrà complir amb la legalitat corresponent (un codi ISBN per cada format publicat, crèdits,…) així com amb els requeriments que estableixen els diferents canals de venda com Amazon.

 

CANALS DE VENDA

Els formats de venda venen predeterminats pel marketplace en que l’eBook es posi a la venda: Amazon, Barnes&Noble, KOBO, Apple iBooks Store, Google Books o d’altres, així com en els dispositius lectors o eReaders en que desitgem puguin ser llegits: Kindle, NOOK, KOBO, Mac, PC, etc.

Les comissions d’aquestes plataformes poden oscil·lar entre un 30 i un 65% del preu de venda del llibre.

 

PLATAFORMA D’AUTOR (o web pròpia)

Espai on l’escriptor es presenta i es dona a conèixer, per tal de promoure la seva obra i arribar a la seva audiència. La venda directa del llibre electrònic en la plataforma d’autor permet evitar les comissions a tercers.

venda-ebook-plataforma-autor-1
Cas de plataforma d’autor (o web pròpia)

Amb la venda via la plataforma d’autor o els marketplaces, és recomanable no adquirir compromisos ni amb editorials ni amb altres actors, com les plataformes agregadores, que puguin exigir exclusivitat o obligació de permanència un cop publicat el llibre.

 

MESURES DE SEGURETAT

No podem oblidar la seguretat contra la còpia o reproducció (tot i que ningú escapa a la “pirateria” avui dia, aquesta es pot minimitzar força) amb marques d’aigua, aplicació de sistemes DRM (Digital Rights Management), registre de la propietat intel·lectual del llibre a nivell nacional o internacional, o altres.

seguretat-contra-copies-drm-opt

POSICIONAMENT SEO

En la creació de la web pròpia tenir present les paraules clau (o keywords) i descripcions més adients per tal de fer el llibre el més “visible” possible: és a dir, aparèixer en les primeres posicions en les cerques a Google o altres cercadors.

No oblidem l’ajut que, a tal efecte, ens ofereix Google amb les seves eines: Analytics i Search Console.

 

MARKETING ONLINE

Activitats de promoció online del llibre en xarxes socials, directoris del sector, revistes electròniques, associacions o altres, així com també publicitat de pagament en: cercadors (SEM), marketplaces o xarxes socials, segons conveniència.

com-descarregar-mostra-ebook-gratis-amazon
Descàrrega d’una mostra del llibre en venda a Amazon

 

 

This slideshow could not be started. Try refreshing the page or viewing it in another browser.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s